15 min.
35 min.
50 min.
Wstępnie obgotowane ziarno pszenicy cieszy się znaczną popularnością we Francji, a ostatnio również w Wielkiej Brytanii. Wypróbujmy je i my. W tej potrawie udusimy je z przyprawami, suszonymi owocami oraz delikatną jagnięciną. Powstaje w ten sposób pyszne danie w stylu bliskowschodnim.
Składniki:
- 4 kotlety jagnięce (razem ok. 400 g), okrojone z tłuszczu
- 1 cebula, posiekana
- 2 łyżeczki świeżego imbiru, posiekanego
- 2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
- 225 g wstępnie obgotowanej pszenicy
- 600 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- ziarna z 6 strączków kardamonu
- 1 kawałek cynamonu
- 250 g suszonych śliwek bez pestek
- 55 g suszonych moreli, pokrojonych
- 2 łyżki świeżej mięty, posiekanej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Rozgrzać dużą, głęboką patelnię teflonową. Wrzucić kotlety jagnięce i smażyć na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony, aż ładnie się przyrumienią. Przełożyć na talerz.
2Do soków, które pozostały ze smażenia kotletów, wrzucić cebulę (nie potrzeba dodawać oliwy) i smażyć na małym ogniu 5 minut, aż zmięknie. Dodać imbir i ziarna kminu rzymskiego, smażyć jeszcze 1 minutę.
3Dodać pszenicę, wywar, sok pomarańczowy, miód, ziarna kardamonu i cynamon. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i wrzucić na patelnię jagnięcinę, suszone śliwki i morele, miętę oraz sól i pieprz. Przykryć i dusić na małym ogniu 15-20 minut, aż pszenica zmięknie i wchłonie cały płyn.
4Dodać cząstki pomarańczy i wymieszać. Posypać pistacjami. Podawać danie udekorowane gałązkami mięty.
Porcja dla:
4 osób