Czas przygotowania:
02 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
37 min.

W zeszłym roku byłam w Meksyku i pierwszy raz w życiu jadłam grillowaną zieloną cebulkę. Podaje się ją tam jako dodatek do dań mięsnych albo po prostu jako przekąskę. Trzeba je marynować w oliwie z oliwek co najmniej przez 30 minut.

Składniki:

  • 1 pęczek zielonej cebulki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • Sok z 1-2 cytryn

Przygotowanie:

1Umyć cebulkę i odciąć górną część zieleniny. Włożyć do miski, skropić oliwą i doprawić solą i pieprzem. Marynować co najmniej przez pół godziny.

2Zamarynowane cebulki układać na rozgrzanym grillu i piec aż zaczną mięknąć, a końcówki zaczną czernieć. Podczas grillowania cały czas je odwracać i skrapiać sokiem cytrynowym.

3Jeśli lubisz mocno cytrynowy smak – na koniec znów można cebulki skropić sokiem z cytryny.

Porcja dla:

4 osób