Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Przygotuj sobie to klasyczne danie na późne śniadanie lub lunch. Jajko w koszulce podane na chrupiącym toście z plasterkiem szynki i domowym sosem holenderskim. Zamiast szynki można dodać bekon, wędzonego łososia lub szpinak. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 150 g miękkiego masła pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 jajka
  • 1 łyżka octu

Przygotowanie:

1Sos holenderski: Żółtka wbić do żaroodpornej miski i ubijać z wodą przez 1-2 minuty do uzyskania piany. Miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą – miska nie może dotykać powierzchni wody. Ubijać przez kolejne 2 minuty, aż trochę zgęstnieje. Stopniowo dodawać kawałki masła, po jednym na raz, cały czas ubijając. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Przełożyć do żaroodpornej sosjerki i trzymać w misce z ciepłą wodą, aż przygotujemy jajka.

2Jajka w koszulkach: W dużym płaskim garnku zagotować wodę z octem. Za pomocą łyżki zamieszać wodę aby zrobić lekki wir. Jajka wbić do oddzielnych filiżanek. Ostrożnie dodawać jajka na wrzącą wodę, po jednym na raz. Gotować przez 2 minuty, aż białko się zetnie, ale żółtko wciąż jest płynne. Wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na papierowy ręcznik.

3Sposób podania: Stostować bułkę lub ciabattę, można posmarować masłem wedle upodobania. Położyć na niej plasterek szynki, na to jajko, polać sosem i posypać szczypiorkiem.

Porcja dla:

4 osób