Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Cienkie paski z kurczaka smażone w kremowym sosie czosnkowym z dodatkiem białego wina. Pyszny i prosty obiad!
Składniki:
- 400 g kurczaka bez kości
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 szklanka śmietany
- sól i pieprz do smaku
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1Kurczaka lekko rozbić i pokroić na cienkie paski.
2Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka na dużym ogniu przez 5 minut, następnie odwrócić.
3Dodać mąkę, wymieszać. Dodać wino i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem, gotować przez 3 minuty, aż sos zacznie gęstnieć.
4Czosnek wycisnąć przez praskę, dodać do kurczaka i gotować przez 2 minuty. Gotowe!
Porcja dla:
4 osób