Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Cienkie paski z kurczaka smażone w kremowym sosie czosnkowym z dodatkiem białego wina. Pyszny i prosty obiad!

Składniki:

  • 400 g kurczaka bez kości
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

1Kurczaka lekko rozbić i pokroić na cienkie paski.

2Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka na dużym ogniu przez 5 minut, następnie odwrócić.

3Dodać mąkę, wymieszać. Dodać wino i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem, gotować przez 3 minuty, aż sos zacznie gęstnieć.

4Czosnek wycisnąć przez praskę, dodać do kurczaka i gotować przez 2 minuty. Gotowe!

Porcja dla:

4 osób