Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Gdy nie każdy ma ochotę na kolejny kawałek pieczonej karkówki – szczególnie, gdy sezon grillowania w szczycie – alternatywą są nadziewane, soczyste pomidory. Mogą też stanowić dodatek do mięs.
Składniki:
- 4 pieczarki
- 1 natka pietruszki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka bazyli
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 4 ząbki czosnku
- 1 kulka sera Mozzarella
- sól i pieprz do smaku
- 6 dużych pomidorów, najlepiej nie całkiem dojrzałych
Przygotowanie:
1Cebulę obrać i drobno pokroić.
2Pieczarki oczyścić i drobno posiekać.
3Natkę pietruszki drobno posiekać.
4Ser mozzarella pokroić w kostkę.
5Czosnek obrać i wydusić przez praskę.
6Wszystkie składniki na farsz delikatnie wymieszać, dosmaczyć solą i pieprzem.
7Pomidory wymyć, ostrym nożem usunąć czubki i łyżeczką delikatnie wydrążyć miąższ. Nałożyć do wnętrza farsz i nakryć ściętym czubkiem.
8Każdego pomidora owinąć dokładnie folią aluminiową. Piec na rozgrzanym grillu ok. 10 minut.
Porcja dla:
6 osób