Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Gdy nie każdy ma ochotę na kolejny kawałek pieczonej karkówki – szczególnie, gdy sezon grillowania w szczycie – alternatywą są nadziewane, soczyste pomidory. Mogą też stanowić dodatek do mięs.

Składniki:

  • 4 pieczarki
  • 1 natka pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka bazyli
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kulka sera Mozzarella
  • sól i pieprz do smaku
  • 6 dużych pomidorów, najlepiej nie całkiem dojrzałych

Przygotowanie:

1Cebulę obrać i drobno pokroić.

2Pieczarki oczyścić i drobno posiekać.

3Natkę pietruszki drobno posiekać.

4Ser mozzarella pokroić w kostkę.

5Czosnek obrać i wydusić przez praskę.

6Wszystkie składniki na farsz delikatnie wymieszać, dosmaczyć solą i pieprzem.

7Pomidory wymyć, ostrym nożem usunąć czubki i łyżeczką delikatnie wydrążyć miąższ. Nałożyć do wnętrza farsz i nakryć ściętym czubkiem.

8Każdego pomidora owinąć dokładnie folią aluminiową. Piec na rozgrzanym grillu ok. 10 minut.

Porcja dla:

6 osób