Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
16 min.
16 min.
Całkowity czas:
516 min.
516 min.
Smaczny i prosty sposób na kurczaka z grilla. Będzie bardzo aromatyczny jeśli pozostawimy go w marynacie na całą noc! Wspaniale smakuje z pikantnym ryżem.
Składniki:
- 1 limonka
- 3 ząbki czosnku, rozgniecione
- 2 łyżki startego świeżego korzenia imbiru
- 1/4 łyżeczki rozkruszonej papryczki chili
- 1/2 szklanki (120 ml) wody
Przygotowanie:
1Limonkę umyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. W misce wymieszać sok i skórkę z czosnkiem, imbirem, chili, wodą, sosem sojowym, sosem Worcestershire i cukrem. Do marynaty włożyć kurczaka i obracać kilkakrotnie, aby go dobrze pokryć marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na 4 do 24 godzin.
2Rozgrzać grill do wysokiej temperatury i natłuścić ruszt.
3Kurczaka grillować przez 6-8 minut na każdej stronie, do momentu, aż wewnętrzna temperatura osiągnie 80 stopni C.
Porcja dla:
6 osób