Grillowane piersi z kurczaka po tajsku

Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
16 min.
Całkowity czas:
516 min.

Smaczny i prosty sposób na kurczaka z grilla. Będzie bardzo aromatyczny jeśli pozostawimy go w marynacie na całą noc! Wspaniale smakuje z pikantnym ryżem.

Składniki:

  • 1 limonka
  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 2 łyżki startego świeżego korzenia imbiru
  • 1/4 łyżeczki rozkruszonej papryczki chili
  • 1/2 szklanki (120 ml) wody

Przygotowanie:

1Limonkę umyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. W misce wymieszać sok i skórkę z czosnkiem, imbirem, chili, wodą, sosem sojowym, sosem Worcestershire i cukrem. Do marynaty włożyć kurczaka i obracać kilkakrotnie, aby go dobrze pokryć marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na 4 do 24 godzin.

2Rozgrzać grill do wysokiej temperatury i natłuścić ruszt.

3Kurczaka grillować przez 6-8 minut na każdej stronie, do momentu, aż wewnętrzna temperatura osiągnie 80 stopni C.

Porcja dla:

6 osób