Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
80 min.

Prosta marynata z białego wina sprawia, że ten grillowany miecznik smakuje wyjątkowo. Rozmaryn użyty jest zarówno w marynacie, jak i w sosie z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, którym ryba jest skropiona tuż przed podaniem.

Składniki:

  • 120 ml (1/2 szkl.) białego wina
  • 5 ząbków czosnku, zgniecionych
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
  • 4 steki z miecznika (po 115 g)
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1W 20 cm naczyniu żaroodpornym wymieszać wino z czosnkiem i 1 łyżeczką rozmarynu. Oprószyć rybę solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego i obrócić, aby całe steki pokryły się marynatą. Przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

2W małej misce wymieszać sok z cytryny z oliwą z oliwek i pozostałym rozmarynem. Odstawić.

3Rozgrzać grill na średniej temperaturze.

4Przełożyć rybę do naczynia wyłożonego papierowymi ręcznikami, a marynatę wylać. Lekko posmarować olejem ruszt grilla, aby ryba nie przywierała. Obracając jeden raz, grillować steki przez 10 minut lub do momentu, gdy mięso będzie można łatwo dzielić widelcem. Przełożyć rybę na półmisek. Polać sosem cytrynowym i udekorować każdy stek plasterkiem cytryny.

Porcja dla:

4 osób