Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
55 min.

Prosty do przygotowania, wystarczy zanurzyć w marynacie i upiec! Czosnkowe pyszności!

Składniki:

  • 2 łyżeczki wyciśniętego czosnku
  • 60 ml (1/4 szkl.) oliwy z oliwek
  • 25 g (1/4 szkl.) bułki tartej
  • 20 g startego sera parmezan
  • 4 połówki piersi kurczaka bez skóry i kości

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temperatury 220ºC.

2Podgrzać czosnek w oliwie, aby powstała aromatyczna mieszanka czosnkowa. Na osobnym talerzu wymieszać bułkę tartą i parmezan. Pomoczyć kurczaka w mieszance czosnkowej, a następnie obtoczyć w bułce tartej z serem. Ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym.

3Piec w nagrzanym piekarniku przez 30-35 minut, aż kurczak przestanie być różowy i soki z niego wypływające będą przezroczyste.

Porcja dla:

4 osób