Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Prosty do przygotowania, wystarczy zanurzyć w marynacie i upiec! Czosnkowe pyszności!
Składniki:
- 2 łyżeczki wyciśniętego czosnku
- 60 ml (1/4 szkl.) oliwy z oliwek
- 25 g (1/4 szkl.) bułki tartej
- 20 g startego sera parmezan
- 4 połówki piersi kurczaka bez skóry i kości
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do temperatury 220ºC.
2Podgrzać czosnek w oliwie, aby powstała aromatyczna mieszanka czosnkowa. Na osobnym talerzu wymieszać bułkę tartą i parmezan. Pomoczyć kurczaka w mieszance czosnkowej, a następnie obtoczyć w bułce tartej z serem. Ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym.
3Piec w nagrzanym piekarniku przez 30-35 minut, aż kurczak przestanie być różowy i soki z niego wypływające będą przezroczyste.
Porcja dla:
4 osób