75 min.
45 min.
120 min.
Ten quiche pieczemy w dużej głębokiej tortownicy, rozwałkowując ciasto bardzo cienko. W każdej porcji jest więc niewiele ciasta, za to wyjątkowo dużo warzyw. Podajemy go na ciepło (a nie na gorąco ani na zimno), z kruchą sałatą polaną odrobiną sosu winegret.
Składniki:
- 15 g masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 225 g cebuli, pokrojonej w grube plasterki
- 1 czerwona papryka, drobno posiekana
- 90 g różyczek brokułów
- 3 duże jajka, rozmącone
- 225 ml chudego mleka
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
- 125 g grzybów shiitake lub małych pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 115 g mrożonej kukurydzy, odsą czonej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Przygotować ciasto. Przesiać oba rodzaje mąki i pieprz kajeński do dużej miski. Dorzucić otręby, które pozostaną w sicie. Dodać masło i wyrabiać, aż ciasto będzie miało konsystencję drobnej bułki tartej. Skropić 2 łyżkami lodowatej wody i starannie wyrobić, dodając w razie potrzeby jeszcze łyżkę wody.
2Uformować z ciasta kulę i rozwałkować na lekko poprószonej mąką stolnicy na krążek o średnicy 28 cm i grubości około 3 mm. Wyłożyć ciastem tortownicę ze zdejmowanym dnem i karbowanymi bokami o średnicy 23 cm i głębokości 3 cm. Nakłuć ciasto widelcem na całej powierzchni, przykryć i wstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut.
3Wstawić blachę do piekarnika i nagrzać go do temperatury 200°C. Roztopić masło na patelni i wymieszać je z oliwą. Wrzucić cebulę i starannie wymieszać, przykryć i dusić 30 minut na bardzo małym ogniu, aż zrobi się bardzo miękka.
4Wrzucić czerwoną paprykę do rondla z wrzątkiem i blanszować minutę. Wyjąć łyżką cedzakową, włożyć do sitka, przelać zimną wodę i odsączyć. Wrzucić brokuły na 30 sekund do tego samego wrzątku, wyjąć, przelać zimną wodą i odsączyć.
5Wyjąć tortownicę z lodówki i przykryć ciasto arkuszem papieru do pieczenia, nasypać do środka fasoli lub ryżu. Ustawić na gorącej blasze w piekarniku i piec 20 minut. Następnie usunąć papier wraz z fasolą lub ryżem i piec jeszcze 5 minut. Posmarować ciasto odrobiną rozmąconego jajka i piec kolejne 2 minuty. Wyjąć z piekarnika, pozostawiając w środku gorącą blachę. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 190°C.
6Ubić jajka z mlekiem. Dodać zioła, sól i pieprz. Wyłożyć cebulę na ciasto, dodać paprykę, brokuły, grzyby i kukurydzę. Polać warzywa jajkiem ubitym z mlekiem.
7Wstawić quiche do piekarnika na gorącą blachę. Piec 40-45 minut, aż jajko się zetnie. Odstawić na 10 minut do lekkiego ostygnięcia i podawać.
Porcja dla:
8 osób