20 min.
50 min.
70 min.
Ta potrawa jest specjalnością Północnych Niemiec i wyjątkowym sposobem na delektowanie się gruszkami kiedy jest na nie sezon. Jeśli nie dodasz szynki powstanie pyszne ciasto gruszkowe.
Składniki:
- 1 kg gruszek
- 300 g cukru kryształu
- 1 organiczna cytryna
- mały kawałek laski cynamonu
- 1 goździk
- 125 g masła o temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
1Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i usunąć ogonki, a następnie przeciąć je na pół. 375 ml wody doprowadzić do wrzenia z 2/3 cukru, sokiem z cytryny, cynamonem i goździkiem. Zmniejszyć ogień i gotować gruszki przez 5 minut. Wyjąć gruszki łyżką cedzakową, odcedzić i odstawić. Płyn również odstawić.
2Rozgrzać piekarnik do 180 C.
3Masło utrzeć z pozostałym cukrem na jasną masę. Oddzielić żółtka od białek i dodać żółtka do masła. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko i sól.
4Białka ubić z solą na sztywno, dodać do mieszaniny i delikatnie wymieszać łyżką.
5Dno i brzegi naczynia żaroodpornego wyłożyć szynką. Ułożyć warstwę z gruszek, kładąc je przeciętą stroną w dół, a następnie polać je mieszaniną. Piec przez 30-35 minut aż potrawa będzie z wierzchu lekko przyrumieniona, a nóż w nią włożony wyjdzie czysty.
Porcja dla:
6 osób