Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
70 min.

Ta potrawa jest specjalnością Północnych Niemiec i wyjątkowym sposobem na delektowanie się gruszkami kiedy jest na nie sezon. Jeśli nie dodasz szynki powstanie pyszne ciasto gruszkowe.

Składniki:

  • 1 kg gruszek
  • 300 g cukru kryształu
  • 1 organiczna cytryna
  • mały kawałek laski cynamonu
  • 1 goździk
  • 125 g masła o temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

1Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i usunąć ogonki, a następnie przeciąć je na pół. 375 ml wody doprowadzić do wrzenia z 2/3 cukru, sokiem z cytryny, cynamonem i goździkiem. Zmniejszyć ogień i gotować gruszki przez 5 minut. Wyjąć gruszki łyżką cedzakową, odcedzić i odstawić. Płyn również odstawić.

2Rozgrzać piekarnik do 180 C.

3Masło utrzeć z pozostałym cukrem na jasną masę. Oddzielić żółtka od białek i dodać żółtka do masła. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko i sól.

4Białka ubić z solą na sztywno, dodać do mieszaniny i delikatnie wymieszać łyżką.

5Dno i brzegi naczynia żaroodpornego wyłożyć szynką. Ułożyć warstwę z gruszek, kładąc je przeciętą stroną w dół, a następnie polać je mieszaniną. Piec przez 30-35 minut aż potrawa będzie z wierzchu lekko przyrumieniona, a nóż w nią włożony wyjdzie czysty.

Porcja dla:

6 osób