Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
12 min.
12 min.
Całkowity czas:
22 min.
22 min.
Na następnej imprezie podaj te klasyczne hamburgery wzbogacone dodatkiem sera pleśniowego. Hit gwarantowany!
Składniki:
- 500 g chudej mielonej wołowiny
- 1 cebula, posiekana
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki sera pleśniowego roquefort lub stilton
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1Mięso wymieszać z cebulą, tymiankiem, musztardą. Doprawić solą i pieprzem.
2Masę podzielić na 8 porcji. Uformować z każdej kulkę i rozpłaszczyć ją lekko. Nałożyć na 4 krążki po łyżce sera. Przykryć pozostałymi krążkami i przycisnąć, by zamknąć ser w środku. Posmarować odrobiną oliwy i smażyć na gorącej patelni lub piec w gorącym opiekaczu przez 10–12 minut, odwracając raz na drugą stronę, aż się przyrumienią.
Porcja dla:
4 osób