Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
22 min.

Na następnej imprezie podaj te klasyczne hamburgery wzbogacone dodatkiem sera pleśniowego. Hit gwarantowany!

Składniki:

  • 500 g chudej mielonej wołowiny
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki sera pleśniowego roquefort lub stilton
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1Mięso wymieszać z cebulą, tymiankiem, musztardą. Doprawić solą i pieprzem.

2Masę podzielić na 8 porcji. Uformować z każdej kulkę i rozpłaszczyć ją lekko. Nałożyć na 4 krążki po łyżce sera. Przykryć pozostałymi krążkami i przycisnąć, by zamknąć ser w środku. Posmarować odrobiną oliwy i smażyć na gorącej patelni lub piec w gorącym opiekaczu przez 10–12 minut, odwracając raz na drugą stronę, aż się przyrumienią.

Porcja dla:

4 osób