Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
25 min.

To prosty dodatek do dań obiadowych, który dodaje czegoś niezwykłego do zwykłego posiłku. Młode ziemniaczki są pokrojone w kostkę, a następnie smażone na oleju z dodatkiem masła, aż staną się chrupiące i złociste.

Składniki:

  • 5 łyżek oleju
  • 500 g młodych ziemniaczków pokrojonych w kostkę wielkości 1 cm
  • 50 g solonego masła
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1W dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzać olej.

2Dodać masło. Olej z masłem zacznie się pienić, więc kiedy piana opadnie – dodać ziemniaki.

3Zmniejszyć ogień na średni. Smażyć przez 20 minut. NIE MIESZAĆ! Ziemniaczki się przyrumienią z jednej strony.

4Wyłożyć ziemniaki na papierowe ręczniki i oprószyć solą.

Porcja dla:

4 osób