Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
To prosty dodatek do dań obiadowych, który dodaje czegoś niezwykłego do zwykłego posiłku. Młode ziemniaczki są pokrojone w kostkę, a następnie smażone na oleju z dodatkiem masła, aż staną się chrupiące i złociste.
Składniki:
- 5 łyżek oleju
- 500 g młodych ziemniaczków pokrojonych w kostkę wielkości 1 cm
- 50 g solonego masła
- sól do smaku
Przygotowanie:
1W dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzać olej.
2Dodać masło. Olej z masłem zacznie się pienić, więc kiedy piana opadnie – dodać ziemniaki.
3Zmniejszyć ogień na średni. Smażyć przez 20 minut. NIE MIESZAĆ! Ziemniaczki się przyrumienią z jednej strony.
4Wyłożyć ziemniaki na papierowe ręczniki i oprószyć solą.
Porcja dla:
4 osób