Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Marynowane całe gruszki w zalewie octowej z dodatkiem goździków i cynamonu. Tak przygotowane groszki same w sobie są zdrowym i sycącym deserem 🙂
Składniki:
- 3 kg dojrzałych ale twardych gruszek
- 1,5 litra wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 8 całych goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
1Gruszki umyć i cienko obrać ze skórki.
2Słoiki wyparzyć.
3Przygotować zalewę: do wody dodać ocet, cukier, cynamon, kwasek cytrynowy i goździki. Wszystko dokładnie wymieszać i zagrzać nie doprowadzając do wrzenia.
4Obrane gruszki ciasno układać w słoikach, zalać gorącą zalewą i dokładnie zakręcić słoiki.
5Słoiki obrócić do góry denkami lub pasteryzować w dużym garnku przez około 15 minut.
Porcja dla:
6 osób