Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Marynowane całe gruszki w zalewie octowej z dodatkiem goździków i cynamonu. Tak przygotowane groszki same w sobie są zdrowym i sycącym deserem 🙂

Składniki:

  • 3 kg dojrzałych ale twardych gruszek
  • 1,5 litra wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 8 całych goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

1Gruszki umyć i cienko obrać ze skórki.

2Słoiki wyparzyć.

3Przygotować zalewę: do wody dodać ocet, cukier, cynamon, kwasek cytrynowy i goździki. Wszystko dokładnie wymieszać i zagrzać nie doprowadzając do wrzenia.

4Obrane gruszki ciasno układać w słoikach, zalać gorącą zalewą i dokładnie zakręcić słoiki.

5Słoiki obrócić do góry denkami lub pasteryzować w dużym garnku przez około 15 minut.

Porcja dla:

6 osób