20 min.
40 min.
60 min.
Pieczeń drobiowa na słodko z delikatnym ananasem i lekkim posmakiem miodu. Polecam na rodzinny obiad.
Składniki:
- 800 g polędwicy drobiowej
- pieprz biały
- sól
- 10 g płynnego miodu
- 6 plasterków ananasa z puszki
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
2Mięso drobiowe umyć, osuszyć i rozbić tak, aby powstał prostokąt o grubości 2-3 cm dający się zawinąć w roladę.
3Płat mięsa natrzeć solą i pieprzem, na końcu cieniutko posmarować miodem (zostawić 2 łyżeczki miodu do posmarowania rolady pod koniec pieczenia).
4Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić w paski i ułożyć wdłuż na roladzie drobiowej.
5Mięso zawinąć w rulon i zawiązać nicią, tak aby nie rozpadło się w czasie pieczenia.
6Włożyć do piekarnika i piec przez 35-40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia wierzch rolady posmarować resztą miodu lekko rozcieńczonego w 1-2 łyżkach ciepłej wody i zostawić aby skórka się zarumieniła.
Porcja dla:
6 osób