Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Pieczeń drobiowa na słodko z delikatnym ananasem i lekkim posmakiem miodu. Polecam na rodzinny obiad.

Składniki:

  • 800 g polędwicy drobiowej
  • pieprz biały
  • sól
  • 10 g płynnego miodu
  • 6 plasterków ananasa z puszki

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

2Mięso drobiowe umyć, osuszyć i rozbić tak, aby powstał prostokąt o grubości 2-3 cm dający się zawinąć w roladę.

3Płat mięsa natrzeć solą i pieprzem, na końcu cieniutko posmarować miodem (zostawić 2 łyżeczki miodu do posmarowania rolady pod koniec pieczenia).

4Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić w paski i ułożyć wdłuż na roladzie drobiowej.

5Mięso zawinąć w rulon i zawiązać nicią, tak aby nie rozpadło się w czasie pieczenia.

6Włożyć do piekarnika i piec przez 35-40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia wierzch rolady posmarować resztą miodu lekko rozcieńczonego w 1-2 łyżkach ciepłej wody i zostawić aby skórka się zarumieniła.

Porcja dla:

6 osób