10 min.
60 min.
70 min.
Grzane wino z czerwonego i białego wina, z pomarańczami, imbirem, cynamonem, goździkami… i brandy. Wina wychodzi dużo, w sam raz na rodzinne spotkanie albo na imprezę, ale spokojnie możecie zmniejszyć proporcje o połowę.
Składniki:
- 2 pomarańcze
- ok. 7 cm świeżego korzenia imbiru
- 2 butelki czerwonego wina
- 2 butelki białego wina
- 3 laski cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki brandy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1Za pomocą bardzo ostrego noża lub obieraczki obrać pomarańcze, ale tak, aby odkroić jedynie pomarańczową część skórki, pozostawiając na owocach białą część.
2Imbir obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.
3Wycisnąć sok z pomarańczy i wlać do dużego garnka o grubym dnie.
4Do garnka dodać wino (białe i czerwone), skórki z pomarańczy, imbir, laski cynamonu, goździki i brązowy cukier. Mieszać, aby cukier się rozpuścił.
5Przykryć garnek i dobrze podgrzać wino, ale nie doprowadzić do wrzenia!
6Zmniejszyć ogień na bardzo mały i podgrzewać jeszcze przez godzinę, aby smaki się dobrze przegryzły. Sprawdzić smak i w razie czego jeszcze dosłodzić.
7Przecedzić wino i dodać brandy (opcjonalnie).
Porcja dla:
12 osób