Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
70 min.

Grzane wino z czerwonego i białego wina, z pomarańczami, imbirem, cynamonem, goździkami… i brandy. Wina wychodzi dużo, w sam raz na rodzinne spotkanie albo na imprezę, ale spokojnie możecie zmniejszyć proporcje o połowę.

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • ok. 7 cm świeżego korzenia imbiru
  • 2 butelki czerwonego wina
  • 2 butelki białego wina
  • 3 laski cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki brandy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1Za pomocą bardzo ostrego noża lub obieraczki obrać pomarańcze, ale tak, aby odkroić jedynie pomarańczową część skórki, pozostawiając na owocach białą część.

2Imbir obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.

3Wycisnąć sok z pomarańczy i wlać do dużego garnka o grubym dnie.

4Do garnka dodać wino (białe i czerwone), skórki z pomarańczy, imbir, laski cynamonu, goździki i brązowy cukier. Mieszać, aby cukier się rozpuścił.

5Przykryć garnek i dobrze podgrzać wino, ale nie doprowadzić do wrzenia!

6Zmniejszyć ogień na bardzo mały i podgrzewać jeszcze przez godzinę, aby smaki się dobrze przegryzły. Sprawdzić smak i w razie czego jeszcze dosłodzić.

7Przecedzić wino i dodać brandy (opcjonalnie).

Porcja dla:

12 osób