Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
03 min.
Całkowity czas:
13 min.

Bez gotowania — doskonała propozycja na lekki lunch, zwłaszcza kiedy brakuje czasu. Sardynki przygotowujmy razem z ośćmi, które są miękkie i łatwo się rozgniatają, a przy tym są bogatym źródłem wapnia. Także surowe warzywa zawierają mnóstwo ważnych substancji odżywczych. Na deser po takim lunchu warto sięgnąć po jakiś soczysty, świeży owoc.

Składniki:

  • 240 g sardynek z puszki, odsączonych
  • 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
  • 1 czerwona papryka, drobno posiekana
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów

Przygotowanie:

1Przełożyć sardynki do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać posiekane łodygi selera, paprykę, cebulę, pastę z suszonych pomidorów i sok z limonki. Przyprawić lekko solą selerową i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

2Lekko opiec z obu stron kromki chleba. Rozłożyć rukiew na grzankach, na niej ułożyć sardynki z przyprawami i podawać.

Porcja dla:

4 osób