10 min.
15 min.
25 min.
Szybkie, proste danie z cukinii i krewetek. Zawiera niewiele węglowodanów, bo zamiast makaronu używamy cukinii, ale jest bardzo sycące.
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 2 niewielkie cukinie
- 1/2 cebuli, drobno posiekanej
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 1/4 łyżeczki soli (do smaku)
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
1Cukinię zetrzeć na spiralnej tarce lub obrać za pomocą obieraczki julienne aż do nasion. Miękki miąższ z nasionami zużyć do innego przepisu.
2W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę i masło. Dodać cukinię, cebulę, posiekany czosnek i sól. Smażyć, mieszając ok. 5 minut, aż cukinia zmięknie a cebula się zeszkli. Przełożyć do miski.
3W tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać krewetki i czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć, mieszając, aż krewetki będą różowe (3-4 minuty).
4Dodać szpinak, sok z cytryny, chili, sól i pieprz. Smażyć ok. 3-4 minuty, aż szpinak zmięknie. Dodać cukinię i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty, aż się wszystko podgrzeje.
Porcja dla:
4 osób