Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Szybkie, proste danie z cukinii i krewetek. Zawiera niewiele węglowodanów, bo zamiast makaronu używamy cukinii, ale jest bardzo sycące.

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 niewielkie cukinie
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli (do smaku)
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

1Cukinię zetrzeć na spiralnej tarce lub obrać za pomocą obieraczki julienne aż do nasion. Miękki miąższ z nasionami zużyć do innego przepisu.

2W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę i masło. Dodać cukinię, cebulę, posiekany czosnek i sól. Smażyć, mieszając ok. 5 minut, aż cukinia zmięknie a cebula się zeszkli. Przełożyć do miski.

3W tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać krewetki i czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć, mieszając, aż krewetki będą różowe (3-4 minuty).

4Dodać szpinak, sok z cytryny, chili, sól i pieprz. Smażyć ok. 3-4 minuty, aż szpinak zmięknie. Dodać cukinię i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty, aż się wszystko podgrzeje.

Porcja dla:

4 osób