Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Takie bułeczki moja mama szykowała na wiele przyjęć, a goście nie mogli się ich nachwalić. Są pachnące i chrupiące. Warto spróbować!
Składniki:
- 6 bułek (najlepsze są tzw. wrocławskie)
- 6 jajek
- 4 pieczarki
- 150 g żółtego sera
- 1/2 natki pietruszki
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Z bułek odciąć górną część – czapeczkę, wydrążyć i wyjąć miąższ z wnętrza.
2Pieczarki obrać, pokroić, podsmażyć i wystudzić.
3Pietruszkę drobno posiekać.
4Ser zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach.
5Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
6Masło wymieszać z jajkami, pieczarkami, serem, pietruszką, pieprzem i solą – nadziać masą bułki.
7Bułeczki z nadzieniem zapiekać ok. 10-15 minut. Ścięte czapeczki także lekko podgrzać i nakryć gotowe bułki. Podawać gorące.
Porcja dla:
6 osób