Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Takie bułeczki moja mama szykowała na wiele przyjęć, a goście nie mogli się ich nachwalić. Są pachnące i chrupiące. Warto spróbować!

Składniki:

  • 6 bułek (najlepsze są tzw. wrocławskie)
  • 6 jajek
  • 4 pieczarki
  • 150 g żółtego sera
  • 1/2 natki pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Z bułek odciąć górną część – czapeczkę, wydrążyć i wyjąć miąższ z wnętrza.

2Pieczarki obrać, pokroić, podsmażyć i wystudzić.

3Pietruszkę drobno posiekać.

4Ser zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach.

5Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

6Masło wymieszać z jajkami, pieczarkami, serem, pietruszką, pieprzem i solą – nadziać masą bułki.

7Bułeczki z nadzieniem zapiekać ok. 10-15 minut. Ścięte czapeczki także lekko podgrzać i nakryć gotowe bułki. Podawać gorące.

Porcja dla:

6 osób