Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Rozgrzewające północnoafrykańskie przyprawy nadają wyrazisty smak jajkom usmażonym ze śródziemnomorskimi warzywami. Wystarczy jeszcze tylko chleb, by podać pyszne i łatwe do przygotowania danie.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule, pokrojone w krążki
  • 3 zielone papryki, pokrojone w cienkie paseczki
  • 3 cukinie, pokrojone na plasterki
  • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte

Przygotowanie:

1Rozgrzać oliwę na dużej głębokiej patelni, którą można wstawić do piekarnika (jeśli ma drewnianą rączkę, owinąć ją folią aluminiową). Wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu przez 5 minut, dodać paprykę, cukinię i czosnek. Wymieszać, przykryć i smażyć przez 5 minut, często mieszając, aż warzywa lekko zmiękną i zaczną się rumienić.

2Wsypać paprykę, kmin rzymski i pieprz kajeński oraz sól i pieprz. Dodać pomidory, wymieszać, przykryć i smażyć na małym ogniu 5 minut. Rozgrzać piekarnik na funkcji grill.

3Zrobić 8 małych zagłębień w warstwie warzyw i wbić do nich jajka. Smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Wstawić patelnię do piekarnika i piec przez 2–3 minuty, aż jajka się zetną. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób