10 min.
20 min.
30 min.
Rozgrzewające północnoafrykańskie przyprawy nadają wyrazisty smak jajkom usmażonym ze śródziemnomorskimi warzywami. Wystarczy jeszcze tylko chleb, by podać pyszne i łatwe do przygotowania danie.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule, pokrojone w krążki
- 3 zielone papryki, pokrojone w cienkie paseczki
- 3 cukinie, pokrojone na plasterki
- 3 ząbki czosnku, wyciśnięte
Przygotowanie:
1Rozgrzać oliwę na dużej głębokiej patelni, którą można wstawić do piekarnika (jeśli ma drewnianą rączkę, owinąć ją folią aluminiową). Wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu przez 5 minut, dodać paprykę, cukinię i czosnek. Wymieszać, przykryć i smażyć przez 5 minut, często mieszając, aż warzywa lekko zmiękną i zaczną się rumienić.
2Wsypać paprykę, kmin rzymski i pieprz kajeński oraz sól i pieprz. Dodać pomidory, wymieszać, przykryć i smażyć na małym ogniu 5 minut. Rozgrzać piekarnik na funkcji grill.
3Zrobić 8 małych zagłębień w warstwie warzyw i wbić do nich jajka. Smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Wstawić patelnię do piekarnika i piec przez 2–3 minuty, aż jajka się zetną. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób