Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
70 min.

Szybka i zdrowa przystawka! Można ją przygotować według uznania – wymieszć na gładką, jednolitą masę, albo pozostawić kawałki awokado i pomidorów. Najlepiej smakuje podawana z chipsami z tortilli. Zobacz nasz film video z tym przepisem!

Składniki:

  • 3 awokado – wydrążone i rozgniecione widelcem
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 2 pokrojone w kostkę pomidory
  • 1 łyżeczka wyciśniętego przez praskę czosnku
  • 1 szczypta mielonego pieprzu kajeńskiego

Przygotowanie:

1Wycisnąć sok z limonki.

2W średniej misce wymieszać awokado z sokiem i solą.

3Dodać cebulę, kolendrę, pomidory i czosnek, i wymieszać.

4Doprawić pieprzem kajeńskim.

5Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Można serwować od razu po przygotowaniu.

Porcja dla:

4 osób