15 min.
105 min.
120 min.
Świetny przepis na gulasz, który się uda nawet jeśli nie jesteś wprawnym kucharzem. Koniecznie trzeba go wpisać do swojej książki kucharskiej, do wykorzystania w chłodne, zimowe dni. Ilość przypraw najlepiej dostosować do własnego smaku.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 900 g cebuli, posiekanej
- 680 g wołowiny na gulasz
- 2 łyżki soli
- pieprz do smaku
- 2-3 zielone papryki
- 1/2 butelki keczupu
Przygotowanie:
1W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć połowę cebuli. Wyjąć cebulę z garnka i podsmażyć wołowinę, aby się przyrumieniła z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem .
2Posiekać paprykę i dodać do garnka. Smażyć przez 3-4 minuty. Dodać keczup, brązowy sos i czosnek i dolać wody. Przykryć garnek i dusić na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie.
3W tym czasie na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć resztę cebuli, dodać pieczarki.
4Kiedy mięso będzie miękkie, dodać cebulę z pieczarkami. Na koniec doprawić całość papryką, Tabasco i czerwonym winem.
Porcja dla:
6 osób