Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
105 min.
Całkowity czas:
120 min.

Świetny przepis na gulasz, który się uda nawet jeśli nie jesteś wprawnym kucharzem. Koniecznie trzeba go wpisać do swojej książki kucharskiej, do wykorzystania w chłodne, zimowe dni. Ilość przypraw najlepiej dostosować do własnego smaku.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 900 g cebuli, posiekanej
  • 680 g wołowiny na gulasz
  • 2 łyżki soli
  • pieprz do smaku
  • 2-3 zielone papryki
  • 1/2 butelki keczupu

Przygotowanie:

1W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć połowę cebuli. Wyjąć cebulę z garnka i podsmażyć wołowinę, aby się przyrumieniła z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem .

2Posiekać paprykę i dodać do garnka. Smażyć przez 3-4 minuty. Dodać keczup, brązowy sos i czosnek i dolać wody. Przykryć garnek i dusić na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie.

3W tym czasie na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć resztę cebuli, dodać pieczarki.

4Kiedy mięso będzie miękkie, dodać cebulę z pieczarkami. Na koniec doprawić całość papryką, Tabasco i czerwonym winem.

Porcja dla:

6 osób