Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Pieczona dynia to prosta i pyszna przystawka. Dynię skrapia się oliwą, oprósza solą i pieprzem i piecze w piekarniku.

Składniki:

  • 1 cała dynia
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 C.

2Przekroić dynię na pół, a następnie na kilka kawałków. Usunąć pestki i włókna.

3Kawałki dyni ułożyć na dużej blasze do pieczenia, skropić oliwą i oprószyć solą i pieprzem.

4Piec w nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut, aż dynia będzie miękka, ale zanim zacznie się rozpadać. Odstawić, aby ostygła, a następnie obrać ze skóry i pokroić w kostkę.

Porcja dla:

4 osób