Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Pieczona dynia to prosta i pyszna przystawka. Dynię skrapia się oliwą, oprósza solą i pieprzem i piecze w piekarniku.
Składniki:
- 1 cała dynia
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 C.
2Przekroić dynię na pół, a następnie na kilka kawałków. Usunąć pestki i włókna.
3Kawałki dyni ułożyć na dużej blasze do pieczenia, skropić oliwą i oprószyć solą i pieprzem.
4Piec w nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut, aż dynia będzie miękka, ale zanim zacznie się rozpadać. Odstawić, aby ostygła, a następnie obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Porcja dla:
4 osób