Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
60 min.

Proste, smaczne, szybkie danie w stylu węgierskim. Udka kurczaka duszone w sosie pomidorowym, z dodatkiem papryki. Można dodać szczyptę chili jeśli lubimy pikantne potrawy. Najlepiej smakuje z ryżem i zieloną sałatą.

Składniki:

  • 6 udek kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule, posiekane
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
  • 2-3 ząbki czosnku, posiekane

Przygotowanie:

1Udka oprószyć solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i podsmażyć, aż się zeszkli. Dodać masło i udka, obsmażyć ze wszystkich stron.

2W wodzie rozmieszać 3 łyżki koncentratu pomidorowego i wlać na patelnię. Dodać czosnek, paprykę i paprykę w proszku, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez około 30-40 minut.

3Na parę minut przed końcem gotowania sos można podprawić śmietaną. W garnuszku rozmieszać 2 łyżki śmietany z 2 łyżkami gorącego sosu, dolać do reszty, wymieszać i dusić jeszcze przez parę minut.

Porcja dla:

4 osób