30 min.
120 min.
150 min.
Podobnie jak wiele innych przepisów tradycyjnych również i ten na gulasz irlandzki ma wiele wariacji. W tym przepisie użyłem łopatkę jagnięcą, ale równie smaczna byłaby karkówka barania.
Składniki:
- 600 g łopatki jagnięcej
- 750 g mączystych ziemniaków
- 500 g marchewki
- 250 g cebuli
- sól, pieprz
- 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
- 500 ml wywaru mięsnego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Pokroić mięso na kawałki wielkości kęsa. Obrać ziemniaki, marchewkę oraz cebulę i pokroić w plasterki.
2Ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym połowę ziemniaków, marchewki i cebuli. Każdą warstwę lekko przyprawić solą oraz pieprzem i posypać niewielką ilością przygotowanych ziół. Na wierzchu ułożyć mięso i także przyprawić. Ułożyć na mięsie ponownie warzywa, lecz w odwrotnej kolejności niż poprzednio. Każdą warstwę lekko przyprawić solą, pieprzem i ziołami.
3Wlać do naczynia wywar mięsny. Przykryć przykrywką, wstawić do gorącego piekarnika i dusić około 2 godzin. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób