Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
150 min.

Podobnie jak wiele innych przepisów tradycyjnych również i ten na gulasz irlandzki ma wiele wariacji. W tym przepisie użyłem łopatkę jagnięcą, ale równie smaczna byłaby karkówka barania.

Składniki:

  • 600 g łopatki jagnięcej
  • 750 g mączystych ziemniaków
  • 500 g marchewki
  • 250 g cebuli
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • 500 ml wywaru mięsnego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Pokroić mięso na kawałki wielkości kęsa. Obrać ziemniaki, marchewkę oraz cebulę i pokroić w plasterki.

2Ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym połowę ziemniaków, marchewki i cebuli. Każdą warstwę lekko przyprawić solą oraz pieprzem i posypać niewielką ilością przygotowanych ziół. Na wierzchu ułożyć mięso i także przyprawić. Ułożyć na mięsie ponownie warzywa, lecz w odwrotnej kolejności niż poprzednio. Każdą warstwę lekko przyprawić solą, pieprzem i ziołami.

3Wlać do naczynia wywar mięsny. Przykryć przykrywką, wstawić do gorącego piekarnika i dusić około 2 godzin. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób