Drożdżowe bułki z kaszą gryczaną

Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
55 min.
Całkowity czas:
205 min.

Na ciepło i na zimno, na śniadanie i na obiad, w domu i do pracy… każdy powód jest dobry, żeby sobie taką jedną zeżreć!

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1Rozczyn: Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka, łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2Ciasto: Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski lub na stolnicę, dodajemy sól, rozczyn, jajko i pozostałe mleko. Zagniatamy gładkie ciasto i wyrabiamy je ok. 15 minut. Następnie wlewamy masło i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Tak przygotowane ciasto wkładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 60 minut.

3Farsz: Gdy ciasto wyrasta, zabieramy się za przygotowanie farszu. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę siekamy i szklimy na maśle z odrobiną soli, pieprzu i majeranku. Dodajemy kaszę i mieszamy wszystko razem.

4Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, formujemy wałek, a następnie dzielimy go na 10-12 części. Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy na placuszek, na który nakładamy ok. 1-1,5 łyżki farszu. Brzegi zlepiamy, jak na pierogi i formujemy podłużną bułeczkę. Układamy na wysmarowanej masłem lub margaryną blasze, łączeniami do dołu. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na ok. 20-30 minut do ostatniego wyrośnięcia.

5Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Wyrośnięte buły pieczemy 55 minut. Zajadamy na ciepło lub wystudzone. Można także podgrzewać.

Porcja dla:

10 osób