60 min.
55 min.
205 min.
Na ciepło i na zimno, na śniadanie i na obiad, w domu i do pracy… każdy powód jest dobry, żeby sobie taką jedną zeżreć!
Składniki:
- ½ kg mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 1 jajko
- 50 g masła
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1Rozczyn: Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka, łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2Ciasto: Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski lub na stolnicę, dodajemy sól, rozczyn, jajko i pozostałe mleko. Zagniatamy gładkie ciasto i wyrabiamy je ok. 15 minut. Następnie wlewamy masło i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Tak przygotowane ciasto wkładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 60 minut.
3Farsz: Gdy ciasto wyrasta, zabieramy się za przygotowanie farszu. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę siekamy i szklimy na maśle z odrobiną soli, pieprzu i majeranku. Dodajemy kaszę i mieszamy wszystko razem.
4Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, formujemy wałek, a następnie dzielimy go na 10-12 części. Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy na placuszek, na który nakładamy ok. 1-1,5 łyżki farszu. Brzegi zlepiamy, jak na pierogi i formujemy podłużną bułeczkę. Układamy na wysmarowanej masłem lub margaryną blasze, łączeniami do dołu. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na ok. 20-30 minut do ostatniego wyrośnięcia.
5Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Wyrośnięte buły pieczemy 55 minut. Zajadamy na ciepło lub wystudzone. Można także podgrzewać.
Porcja dla:
10 osób