Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
180 min.

Danie inspirowane kuchnią meksykańską. Bardzo aromatyczne i smaczne! Najpierw należy przygotować polentę, bo potem wyśmienicie smakuje z tym gulaszem.

Składniki:

  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 kolby kukurydzy
  • 2 cebule, posiekane
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
  • 1 kabaczek lub patison, pokrojony w kostkę

Przygotowanie:

1W garnku zagotować bulion. Wsypać mąkę i – cały czas mieszając – gotować, aż zgęstnieje. Dobrze wymieszać aby nie było grudek, dodać 2-3 łyżki oliwy. Polentę przełożyć do tortownicy, wykładzić powierzchnię i wstawić do lodówki na 2 godziny aby stężała.

2Kukurydzę ugotować i wyłuskać ziarna.

3Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę, kabaczek i pomidory.

4Warzywa przełożyć do garnka, dodać kukurydzę, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem przez 15 minut. Pod koniec dodać przyprawy, wymieszać.

5Polentę wyjąć z lodówki i pokroić na trójkąty. Posmarować lekko oliwą, można natrzeć czosnkiem i podpiec na grillu lub w nagrzanym piekarniku, aby była ciepła.

6Polentę ułożyć na półmisku i podawać z gulaszem, posypane natką pietruszki.

Porcja dla:

6 osób