20 min.
40 min.
180 min.
Danie inspirowane kuchnią meksykańską. Bardzo aromatyczne i smaczne! Najpierw należy przygotować polentę, bo potem wyśmienicie smakuje z tym gulaszem.
Składniki:
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 2 kolby kukurydzy
- 2 cebule, posiekane
- 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
- 1 kabaczek lub patison, pokrojony w kostkę
Przygotowanie:
1W garnku zagotować bulion. Wsypać mąkę i – cały czas mieszając – gotować, aż zgęstnieje. Dobrze wymieszać aby nie było grudek, dodać 2-3 łyżki oliwy. Polentę przełożyć do tortownicy, wykładzić powierzchnię i wstawić do lodówki na 2 godziny aby stężała.
2Kukurydzę ugotować i wyłuskać ziarna.
3Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę, kabaczek i pomidory.
4Warzywa przełożyć do garnka, dodać kukurydzę, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem przez 15 minut. Pod koniec dodać przyprawy, wymieszać.
5Polentę wyjąć z lodówki i pokroić na trójkąty. Posmarować lekko oliwą, można natrzeć czosnkiem i podpiec na grillu lub w nagrzanym piekarniku, aby była ciepła.
6Polentę ułożyć na półmisku i podawać z gulaszem, posypane natką pietruszki.
Porcja dla:
6 osób