Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
210 min.
Całkowity czas:
230 min.

Gulasz węgierski z autentycznego węgierskiego przepisu. Jest w nim dużo papryki w proszku i oczywiście są ziemniaki!

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 duże cebule, posiekane
  • 900 g wołowiny gulaszowej pokrojonej w kostkę
  • 1/8 łyżeczki kminku (w całości)
  • 1/4 łyżeczki suszonego majeranku

Przygotowanie:

1W dużym garnku na średnim ogniu stopić masło, dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli.

2Dodać wołowinę i zrumienić z każdej strony.

3Dodać kminek, majeranek, czosnek i paprykę. Wlać wodę, zmniejszyć ogień i gotować przez 2,5 godziny na małym ogniu.

4Dodać ziemniaki i gotować jeszcze 45 minut do godziny, aż będą miękkie. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.

Porcja dla:

6 osób