Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
110 min.
110 min.
Ten przepis dostałam od znajomego, który wyśmienicie gotuje. Gulasz z Guinessem należy do jego dań popisowych. Po prostu wyśmienity!
Składniki:
- 1 kg wołowiny gulaszowej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 4 ząbki czosnku, posiekane
Przygotowanie:
1Wołowinę pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem i obtoczyć w mące.
2W dużym rondlu rozgrzać oliwę z masłem i w dwóch partiach obsmażyć kawałki wołowiny. Odłożyć na talerz i przykryć.
3Do garnka dodać cebulę i czosnek i smażyć przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać marchewkę i koncentrat pomidorowy, wymieszać i smażyć przez 3 minuty, cały czas mieszając.
4Dodać wołowinę, ziemniaki, piwo i bulion, zagotować na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez około 1 godzinę. Przed podaniem posypać natką.
Porcja dla:
6 osób