Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
110 min.

Ten przepis dostałam od znajomego, który wyśmienicie gotuje. Gulasz z Guinessem należy do jego dań popisowych. Po prostu wyśmienity!

Składniki:

  • 1 kg wołowiny gulaszowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 4 ząbki czosnku, posiekane

Przygotowanie:

1Wołowinę pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem i obtoczyć w mące.

2W dużym rondlu rozgrzać oliwę z masłem i w dwóch partiach obsmażyć kawałki wołowiny. Odłożyć na talerz i przykryć.

3Do garnka dodać cebulę i czosnek i smażyć przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać marchewkę i koncentrat pomidorowy, wymieszać i smażyć przez 3 minuty, cały czas mieszając.

4Dodać wołowinę, ziemniaki, piwo i bulion, zagotować na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez około 1 godzinę. Przed podaniem posypać natką.

Porcja dla:

6 osób