20 min.
15 min.
95 min.
Opieczone plastry polenty pokryte roztopionymi serami gorgonzolą i ricottą to pyszne i kuszące danie, świetne na przekąskę. Podaje się je na gorąco z listkami sałaty.
Składniki:
- 750 ml wywaru warzywnego
- 170 g polenty instant
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 1 łyżka świeżego oregano lub majeranku, posiekanego
- 115 g sera gorgonzola
Przygotowanie:
1Wlać wywar do rondla i doprowadzić do wrzenia. Wsypać powoli polentę, cały czas mieszając i gotować około 5 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż zgęstnieje i będzie odchodzić od brzegów rondla.
2Dodać natkę pietruszki i oregano lub majeranek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, następnie wylać polentę do nasmarowanej formy i rozprowadzić, żeby powstał prostokąt o wymiarach około 20 × 18 cm i grubości 1 cm. Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę, by wystygła.
3Rozgrzać mocno opiekacz. Utrzeć w misce ser gorgonzola z serem ricotta i odstawić. Posmarować polentę lekko oliwą i pokroić na 12 prostokątów o bokach około 5 cm × 6 cm. Ułożyć na ruszcie nasmarowaną stroną do góry i opiekać 8-10 minut, aż się lekko przyrumienią.
4Przewrócić plastry polenty na drugą stronę i posmarować masą serową. Opiekać jeszcze 2-3 minuty, aż ser się roztopi i zacznie rumienić. Podawać polentę natychmiast, udekorowaną listkami sałaty.
Porcja dla:
4 osób