Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Schab zapiekany w piwie z dodatkiem śliwek, podany z pieczonymi ziemniaczkami to ciekawy pomysł na niedzielny obiad.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 1 opakowanie mrożonych śliwek
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka cukru
- 4 gałązki rozmarynu
- 250 ml piwa
Przygotowanie:
1Schab pokroić w grube plastry. Śliwki rozmrozić na sitku i odsączyć z soku i wody.
2Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Pod koniec smażenia mięso doprawić solą i pieprzem.
3Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
4Usmażone mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć śliwkami, posypać cukrem i listkami rozmarynu i zalać piwem.
5Zapiekać w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut. Śliwki mieszać co jakiś czas, aby równomiernie się upiekły.
Porcja dla:
6 osób