Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Schab zapiekany w piwie z dodatkiem śliwek, podany z pieczonymi ziemniaczkami to ciekawy pomysł na niedzielny obiad.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 opakowanie mrożonych śliwek
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka cukru
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 250 ml piwa

Przygotowanie:

1Schab pokroić w grube plastry. Śliwki rozmrozić na sitku i odsączyć z soku i wody.

2Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Pod koniec smażenia mięso doprawić solą i pieprzem.

3Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

4Usmażone mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć śliwkami, posypać cukrem i listkami rozmarynu i zalać piwem.

5Zapiekać w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut. Śliwki mieszać co jakiś czas, aby równomiernie się upiekły.

Porcja dla:

6 osób