Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Im dłużej ten gulasz będzie się gotował na małym ogniu, tym lepiej będzie smakował. Zawiera klasyczne składniki, a dodatkowo świeże pomidory i sos pomidorowy (passata).
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 cebule pokrojone w kostkę
- 8 marchewek pokrojonych w kostkę
- 500 g mięsa wołowego gulaszowego, pokrojonego w kostkę
- 6 świeżych pomidorów, obranych i posiekanych
- 250 g passaty (gęstego sosu pomidorowego)
- 300 ml wytrawnego białego wina
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1W dużej brytfance, na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę, a następnie dodać wołowinę i smażyć, aż się przyrumieni. Dodać wino, marchewkę i pomidory. Doprawić solą.
2Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, dodać passatę i doprawić pieprzem.
3Gotować na małym ogniu przez 2 godziny.
Porcja dla:
4 osób