Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Im dłużej ten gulasz będzie się gotował na małym ogniu, tym lepiej będzie smakował. Zawiera klasyczne składniki, a dodatkowo świeże pomidory i sos pomidorowy (passata).

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 cebule pokrojone w kostkę
  • 8 marchewek pokrojonych w kostkę
  • 500 g mięsa wołowego gulaszowego, pokrojonego w kostkę
  • 6 świeżych pomidorów, obranych i posiekanych
  • 250 g passaty (gęstego sosu pomidorowego)
  • 300 ml wytrawnego białego wina
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1W dużej brytfance, na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę, a następnie dodać wołowinę i smażyć, aż się przyrumieni. Dodać wino, marchewkę i pomidory. Doprawić solą.

2Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, dodać passatę i doprawić pieprzem.

3Gotować na małym ogniu przez 2 godziny.

Porcja dla:

4 osób