70 min.
25 min.
125 min.
Empanadas to południowoamerykańskie pierożki, zazwyczaj smażone lub pieczone z przeróżnymi nadzieniami. Słowo empanada znaczy dosłownie: zawinięty w chleb. Potrawa powstała zapewne w ten sposób, że w płaski chlebek, który służył jako talerz, zawijano resztki jedzenia. W Argentynie pełno jest barów, w których podaje się wyłącznie empanadas.
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 świeża papryczka chili
- 1 duża marchewka
- 30 g obranych migdałów
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 250 g mielonego mięsa indyczego
- po 1/2 łyżeczki mielonych: cynamonu, kolendry i kminu rzymskiego
- 4 łyżki białego wina
- 45 g rodzynek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 gałązek świeżej kolendry
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgnieść czosnek w prasce, pokroić cebulę w drobną kostkę. Przekroić papryczkę chili wzdłuż na pół, oczyścić, umyć i bardzo drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce. Posiekać migdały i uprażyć na patelni. Pokroić ziemniaki w 1 cm kostkę.
2Rozgrzać olej na patelni, dodać cebulę, czosnek i chili, smażyć przez 2 minuty, często mieszając. Dodać mielone mięso i smażyć przez 4–5 minut, mieszając. Dodać przyprawy i smażyć jeszcze przez chwilę. Zalać winem i dusić przez 2 minuty.
3Na patelnię dodać ziemniaki, marchewkę, rodzynki, migdały oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać. Posiekać kolendrę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć patelnię z ognia i odstawić.
4Rozgrzać piekarnik do 220°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Cienko posypać blat kuchenny mąką i rozwałkować ciasto. Podzielić je na 5 równych kawałków i każdy rozwałkować na okrągły placek o średnicy 20 cm.
5Nałożyć nadzienie na środek każdego placka. Rozbełtać jajko i posmarować nim brzegi placków. Złożyć placki na pół (jak pierogi). Brzegi skleić i cienko zawinąć.
6Przygotowane empanadas ułożyć na blasze. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20–30 minut do wyrośnięcia. Posmarować pierożki z wierzchu resztą jajka i posypać mieloną papryką. Piec przez 10 minut w nagrzanym do 220°C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze przez około 15 minut. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, najlepiej z sałatką z pomidorów i czerwonej cebuli.
Porcja dla:
5 osób