Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
180 min.
180 min.
Całkowity czas:
200 min.
200 min.
Smaczny i aromatyczny gulasz z dziczyzny i warzyw z dodatkiem koniaku i ziół. Najbardziej smakuje z ziemniakami lub polentą.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 700 g dziczyzny, pokrojonej w kostkę
- sól i pieprz do smaku
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
- 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 duży pasternak, pokrojony w kostkę
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C.
2W brytfance rozgrzać oliwę. Mięso oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć z wszystkich stron i przełożyć łyżką cedzakową na bok.
3Do brytfanki wrzucić cebulę, marchewkę, pasternak i selera, chwilę smażyć. Dodać czosnek, pietruszkę, goździki, jałowiec, ziele i liść laurowy, smażyć przez 1-2 minuty.
4Dodać koniak, wymieszać, zdrapując to, co przywarło do dna brytfanki. Dodać pomidory, jagody, bulion i mięso. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i przykryć.
5Wstawić do piekarnika i piec przez 2-2,5 godziny. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub polentą.
Porcja dla:
6 osób