Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
200 min.

Smaczny i aromatyczny gulasz z dziczyzny i warzyw z dodatkiem koniaku i ziół. Najbardziej smakuje z ziemniakami lub polentą.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 700 g dziczyzny, pokrojonej w kostkę
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
  • 1 duży pasternak, pokrojony w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C.

2W brytfance rozgrzać oliwę. Mięso oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć z wszystkich stron i przełożyć łyżką cedzakową na bok.

3Do brytfanki wrzucić cebulę, marchewkę, pasternak i selera, chwilę smażyć. Dodać czosnek, pietruszkę, goździki, jałowiec, ziele i liść laurowy, smażyć przez 1-2 minuty.

4Dodać koniak, wymieszać, zdrapując to, co przywarło do dna brytfanki. Dodać pomidory, jagody, bulion i mięso. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i przykryć.

5Wstawić do piekarnika i piec przez 2-2,5 godziny. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub polentą.

Porcja dla:

6 osób