Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Jest to ulubiona potrawa naszej rodziny. Zrobiła ją dla mnie teściowa, gdy ją odwiedziłam w zeszłym roku. Można ją podawać na przykład z ryżem.

Składniki:

  • 55 g masła
  • 2 cebule, posiekane
  • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia główka kapusty, grubo poszatkowanej
  • 1 puszka (400 g) duszonych pomidorów wraz z sokiem
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Roztopić masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać cebulę, seler i czosnek i podsmażać przez 3 do 5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodać kapustę i wymieszać, następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.

2Wlać pomidory i doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 30 do 40 minut, aż kapusta będzie miękka.

Porcja dla:

4 osób