Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
60 min.

Kiełbasa z kapustą, cebulą i zieloną papryką w pysznym sosie. Przed podaniem każdą porcję można udekorować odrobiną kwaśnej śmietany.

Składniki:

  • 500 g kiełbasy, pociętej na kawałki wielkości 2,5 cm
  • 1 łyżka masła
  • 400 ml rosołu wołowego
  • 300 ml zupy pomidorowej (z puszki lub z kartonu)
  • 350 ml wody
  • 200 g kapusty, drobno poszatkowanej

Przygotowanie:

1W dużym rondlu, na średnim ogniu, podsmażyć kiełbasę na maśle, aż się dobrze przyrumieni. Dodać bulion, zupę pomidorową i wodę. Dodać kapustę, cebulę i paprykę, doprawić solą i pieprzem, i dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i dusić przez 45 minut, lub do czasu, gdy smaki się dobrze wymieszają. Przed podaniem dodać kwaśną śmietanę i podgrzać całość.

Porcja dla:

6 osób