Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
59 min.

Te kulki ziemniaczane są modyfikacją klusek śląskich. Bardzo wszystkim smakują, szczególnie dzieciom.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • około szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • troszeczkę soli
  • trochę oleju do smażenia

Przygotowanie:

1Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków.

2Masę ziemniaczaną wkładamy do miski, wyrównujemy powierzchnię i dzielimy na 4 równe części. Ćwiartkę odkładamy, a do wgłębienia wsypujemy mąkę. Wbijamy jajko, wkładamy odłożoną część ziemniaków i wyrabiamy gładką masę.

3Formujemy kulki i smażymy w głębokim oleju na złoty kolor.

Porcja dla:

56 osób