Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
59 min.
59 min.
Te kulki ziemniaczane są modyfikacją klusek śląskich. Bardzo wszystkim smakują, szczególnie dzieciom.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- około szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- troszeczkę soli
- trochę oleju do smażenia
Przygotowanie:
1Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
2Masę ziemniaczaną wkładamy do miski, wyrównujemy powierzchnię i dzielimy na 4 równe części. Ćwiartkę odkładamy, a do wgłębienia wsypujemy mąkę. Wbijamy jajko, wkładamy odłożoną część ziemniaków i wyrabiamy gładką masę.
3Formujemy kulki i smażymy w głębokim oleju na złoty kolor.
Porcja dla:
56 osób