Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
130 min.
Całkowity czas:
145 min.

Świetny gulasz z multicookera, miękkie mięso i aromatyczny sos plus warzywa: cebula, marchewka i papryka.

Składniki:

  • 700 g wołowiny gulaszowej
  • mąka do panierki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 papryka

Przygotowanie:

1Wołowinę umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć lub pokroić w cienkie plasterki. Paprykę pokroić w kostkę lub w paski.

2Multicooker włączyć na tryb „pieczenie” (bake) na 40 minut. Wlać do misy olej. Mięso lekko obtoczyć w mące i wrzucić do misy. Smażyć około 20-25 minut, a następnie dodać pokrojone warzywa i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż skończy się czas ustawiony na urządzeniu.

3Uwaga: ten sam krok można wykonać włączając tryb „smażenie” ale wtedy trzeba skrócić czas pracy urządzenia, bo temperatura smażenia jest wyższa niż pieczenia.

4Po sygnale końca czasu otworzyć pokrywę urządzenia, dodać sól, pieprz, czosnek, keczup, śmietanę i liść laurowy. Ponownie zamknąć pokrywę i włączyć tryb „duszenie” (stew) na 1,5 godziny.

Porcja dla:

6 osób