60 min.
45 min.
105 min.
Znane na całym świecie kresowe danie – dziś przyrządzane na różne sposoby. W wersji najstarszej, podstawowej z farszem z ziemniaków i sera. Doskonale smakują i małym i dużym. Nie ma praktycznie osoby, która gdzieś, kiedyś nie jadłaby tej jedynej w swoim rodzaju potrawy! Jeśli ci się jeszcze nie udało… spróbuj zrobić sam!
Składniki:
- Farsz
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 1 łyżka oleju
- 0,5 kg sera białego – twarogu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1Ugotować ziemniaki. Odcedzić i przestudzić.
2Przestygnięte ziemniaki przepuścić przez maszynkę, praskę lub wytłuc.
3Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć na złoty kolor.
4Dodać do ziemniaków i dobrze wymieszać.
5Ser pokruszyć lub też przepuścić przez maszynkę, wymieszać z ziemniakami.
6Dodać sól i pierz wedle uznania.
7Mąkę przesiać na stolnicę.
8Dodać rozpuszczoną w ciepłej wodzie margarynę – zagnieść luźne ciasto. Starannie wyrobić.
9Podzielić na części i przykryć miseczką żeby nie obsychało.
10Każdą część rozwałkować dosyć cienko i wykrawać krążki szklanką.
11Nakładać farsz i zlepiać dokładnie brzegi.
12Zagotować posoloną wodę w płaskim rondlu.
13Na wrzącą wodę wrzucać partiami pierogi, lekko mieszając drewnianą łyżką.
14Jak wypłyną na wierzch, wybierać łyżką cedzakową i odsączyć.
15Podawać z przysmażoną cebulką, słoniną, boczkiem i masłem.
Porcja dla:
100 osób