Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
105 min.

Znane na całym świecie kresowe danie – dziś przyrządzane na różne sposoby. W wersji najstarszej, podstawowej z farszem z ziemniaków i sera. Doskonale smakują i małym i dużym. Nie ma praktycznie osoby, która gdzieś, kiedyś nie jadłaby tej jedynej w swoim rodzaju potrawy! Jeśli ci się jeszcze nie udało… spróbuj zrobić sam!

Składniki:

  • Farsz
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 kg sera białego – twarogu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1Ugotować ziemniaki. Odcedzić i przestudzić.

2Przestygnięte ziemniaki przepuścić przez maszynkę, praskę lub wytłuc.

3Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć na złoty kolor.

4Dodać do ziemniaków i dobrze wymieszać.

5Ser pokruszyć lub też przepuścić przez maszynkę, wymieszać z ziemniakami.

6Dodać sól i pierz wedle uznania.

7Mąkę przesiać na stolnicę.

8Dodać rozpuszczoną w ciepłej wodzie margarynę – zagnieść luźne ciasto. Starannie wyrobić.

9Podzielić na części i przykryć miseczką żeby nie obsychało.

10Każdą część rozwałkować dosyć cienko i wykrawać krążki szklanką.

11Nakładać farsz i zlepiać dokładnie brzegi.

12Zagotować posoloną wodę w płaskim rondlu.

13Na wrzącą wodę wrzucać partiami pierogi, lekko mieszając drewnianą łyżką.

14Jak wypłyną na wierzch, wybierać łyżką cedzakową i odsączyć.

15Podawać z przysmażoną cebulką, słoniną, boczkiem i masłem.

Porcja dla:

100 osób