Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
300 min.
300 min.
Całkowity czas:
320 min.
320 min.
Pyszny gulasz, gotowany w wolnowarze, który można przyrządzić na kilka sposobów. Możemy dodać rozmaite warzywa, świeże lub mrożone! Można też nie dodawać warzyw wcale i gulasz będzie czysto mięsny.
Składniki:
- 1,5 kg sarniny
- 1 cebula, grubo pokrojona
- 1/3 szklanki (40 g) mąki pszennej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 5 kostek bulionu wołowego
- 1,5 litra wody
Przygotowanie:
1Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z cebulą i 1/3 szklanki mąki. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć mięso, aż będzie rumiane.
2Mięso przełożyć do wolnowaru, dodać kostki bulionowe i zalać wodą. Przykryć i gotować przez 5 godzin.
3Aby zagęścić sos, należy wymieszać 1/2 szklanki mąki ze szklanką gorącej wody, aż mąka się rozpuści. Dodać do wolnowaru i wymieszać. Jeśli sos nie będzie wystarczająco gęsty, dodać więcej mąki.
4Następnie dodać pokrojone warzywa i gotować, aż będą miękkie. Podawać z ryżem.
Porcja dla:
8 osób