Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
300 min.
Całkowity czas:
320 min.

Pyszny gulasz, gotowany w wolnowarze, który można przyrządzić na kilka sposobów. Możemy dodać rozmaite warzywa, świeże lub mrożone! Można też nie dodawać warzyw wcale i gulasz będzie czysto mięsny.

Składniki:

  • 1,5 kg sarniny
  • 1 cebula, grubo pokrojona
  • 1/3 szklanki (40 g) mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 5 kostek bulionu wołowego
  • 1,5 litra wody

Przygotowanie:

1Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z cebulą i 1/3 szklanki mąki. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć mięso, aż będzie rumiane.

2Mięso przełożyć do wolnowaru, dodać kostki bulionowe i zalać wodą. Przykryć i gotować przez 5 godzin.

3Aby zagęścić sos, należy wymieszać 1/2 szklanki mąki ze szklanką gorącej wody, aż mąka się rozpuści. Dodać do wolnowaru i wymieszać. Jeśli sos nie będzie wystarczająco gęsty, dodać więcej mąki.

4Następnie dodać pokrojone warzywa i gotować, aż będą miękkie. Podawać z ryżem.

Porcja dla:

8 osób