Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Bakłażan to bardzo popularne warzywo w Turcji. Ten przepis to propozycja mojego znajomego na szybką i smaczną przystawkę.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 łyżka soli
- 150 g mozzarelli
- 1 pomidor
- 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
1Bakłażana pokroić w 1,5 cm plastry, oprószyć solą i odstawić na 20 minut.
2Mozzarellę i pomidora pokroić w grubsze plastry.
3Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
4Blaszkę nasmarować oliwą.
5Bakłażana opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
6Plastry bakłażana ułożyć na blaszce, każdy przykryć serem, a na co drugi położyć plasterek pomidora.
7Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
8Piec w temperaturze 180 C przez 10 minut.
Porcja dla:
4 osób