Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
35 min.

Bakłażan to bardzo popularne warzywo w Turcji. Ten przepis to propozycja mojego znajomego na szybką i smaczną przystawkę.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka soli
  • 150 g mozzarelli
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

1Bakłażana pokroić w 1,5 cm plastry, oprószyć solą i odstawić na 20 minut.

2Mozzarellę i pomidora pokroić w grubsze plastry.

3Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

4Blaszkę nasmarować oliwą.

5Bakłażana opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

6Plastry bakłażana ułożyć na blaszce, każdy przykryć serem, a na co drugi położyć plasterek pomidora.

7Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

8Piec w temperaturze 180 C przez 10 minut.

Porcja dla:

4 osób