Haldi Ka Doodh czyli złote mleko

Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
15 min.

Gorące mleko z kurkumą, bardzo popularne w Indiach pod nazwą haldi ka doodh, to pyszny, rozgrzewający napój o właściwościach prozdrowotnych. Podnosi odporność, pomaga zwalczać infekcje i przeziębienia. Krowie mleko można zastąpić mlekiem wegańskim.

Składniki:

  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta mielonych goździków

Przygotowanie:

1Wymieszać kurkumę z kardamonem, pieprzem, imbirem, goździkami i zielem.

2W małym rondelku na średnim ogniu podgrzać mleko aż będzie dobrze ciepłe. Dodać miód i wanilię i wymieszać aby miód się całkiem rozpuścił.

3Dodać 1 łyżeczkę mieszanki przypraw i wymieszać. Zmniejszyć ogień na mały i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty, ale nie zagotować. Przecedzić do szklanki.

Porcja dla:

1 osoby