20 min.
50 min.
130 min.
Proste wegetariańskie danie, w którym w ciasto zawinięty jest farsz z pieczarek, groszku, marchewki i kapusty. Zwykle podaję je z sosem śmietanowym z pieprzem. Można oczywiście dodać innych warzyw, lub nawet resztek z obiadu z poprzedniego dnia. Ciasto jest niezwykle proste.
Składniki:
- 200 g serka śmietankowego, jogurtu greckiego lub creme fraiche
- 200 g mąki pszennej
- 200 g masła
- sól
- papryka w proszku
Przygotowanie:
1Serek wyrobić z masłem, solą i papryką na gładkie ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki.
2Przygotować farsz: w garnku rozgrzać odrobinę oleju lub masła i podsmażyć cebulę. Dodać pieczarki, kapustę, marchewkę i groszek i smażyć przez chwilę warzywa. Doprawić do smaku przyprawami i odstawić, aby ostygło.
3Rozgrzać piekarnik do 200 C.
4Podzielić ciasto na dwie części, rozwałkować, a brzegi posmarować białkiem. Na każde ciasto wyłożyć połowę farszu, ale nie nakładać za dużo. Posypać serem. Zawinąć ciasto, tworząc strudel. Obydwa strudle ułożyć na blasze do pieczenia i posmarować po wierzchu żółtkiem. Ponakłuwać w kilku miejscach widelcem.
5Piec przez 35-40 minut, aż będą lekko przyrumienione.
Porcja dla:
4 osób