10 min.
05 min.
15 min.
To wykwintniejsza wersja hamburgerów – wilgotny kotlet z mielonej wołowiny w akompaniamencie pikantnego błękitnego sera i sosu cebulowego.
Składniki:
- 675 g mielonej wołowiny (najlepiej chudej)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 200 g błękitnego sera pokrojonego na 4 grube plasterki
- 4 łyżki cebulowego czatnej
- 4 bułki do hamburgerów przekrojone na pół
Przygotowanie:
1Rozgrzać grill.
2Mielone mięso włożyć do dużej miski, dodać sól i pieprz. Delikatnie ale energicznie wymieszać mięso, ale nie zgniatać za bardzo. Nie mieszać za długo, bo kotlety będą „gęste” i ciężkie.
3Podzielić mięso na 4 części i delikatnie uformować 4 kotlety o grubości ok. 2 cm. Kciukiem zrobić w każdym niewielki dołek. Posmarować każdy kotlet niewielką ilością oliwy.
4Położyć hamburgery na grillu, stroną z zagłębieniem ku górze. Przykryć grill i smażyć burgery przez 3 minuty. Odwrócić je, przykryć grill i smażyć wedle upodobania – od 3 do 5 minut. Na ostatnie 2 minuty smażenia położyć na kotletach po plastrze sera. Uwaga: kotletów nie należy przyciskać w trakcie smażenia! Przez to wyciekną z nich smakowite soki i staną się suche.
5Zdjąć kotlety z grilla i przykryć folia aluminiową, tworząc nad nimi namiot. Odstawić na kilka minut. W ten sposób zachowają swoje soki.
6W tym czasie stostować bułki na grillu. Na każdą z nich nałożyć łyżeczkę cebulowego sosu, a następnie kotlet. Podawać!
Porcja dla:
4 osób