Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Na proszony obiad polecamy krótko smażone danie łączące w sobie słodkie i kwaśne nuty smakowe pomarańczy, octu balsamicznego i oliwek. Podajmy je z brokułami.

Składniki:

  • 340 g mieszanki ryżu basmati i dzikiego
  • 600 ml wrzątku
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 340 g wieprzowej polędwiczki, pokrojonej w poprzek na medaliony o grubości 1 cm
  • 1 duża, słodka cebula, przekrojona wzdłuż na pół i cienko pokrojona w półkrążki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 żółta papryka, pokrojona w paski

Przygotowanie:

1Wsypać ryż do rondla i zalać wrzątkiem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować około 15 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż ryż będzie miękki i wchłonie całą wodę.

2Obrać pomarańcze i pokroić je w poprzek na plastry grubości około 1 cm. Ułożyć po 3–4 plastry jeden na drugim i pokroić na ćwiartki (najlepiej użyć deski do krojenia z zagłębieniem, by zachować sok). Odstawić wraz z sokiem.

3Rozgrzać na dość dużym ogniu oliwę na dużej, teflonowej patelni. Smażyć mięso porcjami po 2–3 minuty z każdej strony. Wyjąć łyżką cedzakową z patelni i odstawić.

4Zmniejszyć ogień na średni. Wrzucić cebulę, paski papryki, marchewkę i czosnek. Przykryć i dusić 5–6 minut, często mieszając, aż warzywa zaczną mięknąć. Dodać 2 łyżki wody, odmierzoną ilość soku pomarańczowego oraz ocet balsamiczny. Starannie wymieszać, przykryć i dusić jeszcze 3–4 minuty, aż warzywa zrobią się miękkie.

5Wrzucić mięso z powrotem na patelnię. Dodać oliwki, ćwiartki pomarańczy wraz z sokiem i listki bazylii. Dusić jeszcze minutę, często mieszając, by rozgrzać mięso. Skosztować i w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

6Rozdzielić ryż między 4 podgrzane talerze i ułożyć na nim mięso z warzywami. Skropić sosem z patelni i podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób