Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
80 min.

Kwadratowe pierożki z delikatnym farszem ziołowym. Najbardziej smakują mi na ciepło polane masłem i z dodatkiem suszonych pomidorów.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 60 dkg białego sera mielonego
  • 4 łyżki posiekanych ziół (rozmaryn, tymianek, pietruszka, bazylia)
  • 1 surowe żółtko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanej cebulki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Przygotować ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajko, sól i stopniowo w miarę zagniatania dolewać letniej wody. Ciasto powinno być elastyczne. Czas wyrabiania ciasta to około 10 minut.

2Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na czas przygotowania farszu.

3Mielony biały ser dokładnie wymieszać z ziołami, żółtkiem, śmietaną i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Na maśle zeszklić cebulkę i dodać do farszu. Farsz doprawić solą i pieprzem.

4Ciasto wyciągnąć z lodówki i podzielić na dwie części. Rozwałkować i na jednym placku układać w równym rzędzie po dwie łyżeczki farszu. Odstęp pomiędzy porcjami farszu powinien być w odległości około 5 cm.

5Ciasto z poukładanym farszem nakryć drugim plackiem ciasta i przycisnąć tak aby powstały poduszeczki.

6Pierożki porozcinać radełkiem na równe kwadratowe części.

7Pierożki gotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągać z garnka łyżką cedzakową.

8Pomidory odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałeczki. Masło roztopić i lekko przyrumienić.

9Ugotowane pierogi posypać pokrojonymi pomidorami i roztopionym masłem ziołowym.

Porcja dla:

4 osób