60 min.
20 min.
80 min.
Kwadratowe pierożki z delikatnym farszem ziołowym. Najbardziej smakują mi na ciepło polane masłem i z dodatkiem suszonych pomidorów.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/2 szklanki letniej wody
- 60 dkg białego sera mielonego
- 4 łyżki posiekanych ziół (rozmaryn, tymianek, pietruszka, bazylia)
- 1 surowe żółtko
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka posiekanej cebulki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Przygotować ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajko, sól i stopniowo w miarę zagniatania dolewać letniej wody. Ciasto powinno być elastyczne. Czas wyrabiania ciasta to około 10 minut.
2Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na czas przygotowania farszu.
3Mielony biały ser dokładnie wymieszać z ziołami, żółtkiem, śmietaną i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Na maśle zeszklić cebulkę i dodać do farszu. Farsz doprawić solą i pieprzem.
4Ciasto wyciągnąć z lodówki i podzielić na dwie części. Rozwałkować i na jednym placku układać w równym rzędzie po dwie łyżeczki farszu. Odstęp pomiędzy porcjami farszu powinien być w odległości około 5 cm.
5Ciasto z poukładanym farszem nakryć drugim plackiem ciasta i przycisnąć tak aby powstały poduszeczki.
6Pierożki porozcinać radełkiem na równe kwadratowe części.
7Pierożki gotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągać z garnka łyżką cedzakową.
8Pomidory odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałeczki. Masło roztopić i lekko przyrumienić.
9Ugotowane pierogi posypać pokrojonymi pomidorami i roztopionym masłem ziołowym.
Porcja dla:
4 osób