Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Purée z zielonego groszku to świetny dodatek do smażonego dorsza lub łososia. Uwaga: w zależności od tego jakiej konsystencji ma być groszek, można użyć mniej lub więcej płynu (wody lub śmietany). Osobom dbającym o kalorie radzę użyć mleka o niskiej zawartości tłuszczu.
Składniki:
- 300 g mrożonego zielonego groszku
- 60 ml (1/4 szklanki) tłustej śmietany
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
1W płytkim garnku zagotować lekko osoloną wodę, wrzucić do niej mrożony groszek i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, lub aż bedzie miękki.
2Ugotowany groszek odcedzić i przełożyć do blendera lub malaksera. Dodać śmietanę, masło, sól i pieprz i zmiksować tak, by w powstałej masie pozostały niewielkie kawałki grochu. Doprawić do smaku i natychmiast podać.
Porcja dla:
4 osób