Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Purée z zielonego groszku to świetny dodatek do smażonego dorsza lub łososia. Uwaga: w zależności od tego jakiej konsystencji ma być groszek, można użyć mniej lub więcej płynu (wody lub śmietany). Osobom dbającym o kalorie radzę użyć mleka o niskiej zawartości tłuszczu.

Składniki:

  • 300 g mrożonego zielonego groszku
  • 60 ml (1/4 szklanki) tłustej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

1W płytkim garnku zagotować lekko osoloną wodę, wrzucić do niej mrożony groszek i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, lub aż bedzie miękki.

2Ugotowany groszek odcedzić i przełożyć do blendera lub malaksera. Dodać śmietanę, masło, sól i pieprz i zmiksować tak, by w powstałej masie pozostały niewielkie kawałki grochu. Doprawić do smaku i natychmiast podać.

Porcja dla:

4 osób