Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
15 min.

Wspaniała i zdrowa przystawka – dip z cieciorki z dodatkiem pasty sezamowej tahini oraz oliwek – doskonały z krakersami.

Składniki:

  • 1,5 puszki (razem 600 g) cieciorki
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 łyżek pasty sezamowej tahini
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g czarnych oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Cieciorkę osączyć z zalewy, zachowując kilka łyżek, aby dodać do dipu jeśli będzie zbyt gęsty.

2Cieciorkę zmiksować w blenderze, dodać sok z cytryny i oliwę. Miksować, aż składniki zaczną się łączyć.

3Dodać tahini i czosnek, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować.

4Połowę oliwek dodać do blendera i zmiksować, resztę posiekać i wymieszać z gotowym hummusem.

Porcja dla:

4 osób