Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Wspaniała i zdrowa przystawka – dip z cieciorki z dodatkiem pasty sezamowej tahini oraz oliwek – doskonały z krakersami.
Składniki:
- 1,5 puszki (razem 600 g) cieciorki
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 6 łyżek pasty sezamowej tahini
- 3 ząbki czosnku
- 100 g czarnych oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Cieciorkę osączyć z zalewy, zachowując kilka łyżek, aby dodać do dipu jeśli będzie zbyt gęsty.
2Cieciorkę zmiksować w blenderze, dodać sok z cytryny i oliwę. Miksować, aż składniki zaczną się łączyć.
3Dodać tahini i czosnek, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować.
4Połowę oliwek dodać do blendera i zmiksować, resztę posiekać i wymieszać z gotowym hummusem.
Porcja dla:
4 osób