Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
400 min.

Podawać z sosem do maczania. Zamiast wieprzowiny można użyć wołowinę, baraninę lub mięso z kurczaka.

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki posiekanej dymki
  • 1 łyżka posiekaneg świeżego imbiru
  • 1 szklanka prażonych solonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki sosu sojowego

Przygotowanie:

1W robocie kuchennym zmiksować na gładko dymkę, imbir, orzeszki ziemne, sok z cytryny, miód, sos sojowy, kolendrę, pieprz i czerwoną paprykę. Wlać bulion i masło, i wymieszać.

2Pokrojone mięso włożyć do dużego, zamykanego plastikowego woreczka i dodać marynatę. Zamknąć woreczek i marynować mięso w lodówce przez 6 godzin lub przez noc.

3Rozgrzać grill do średniej temperatury. Wyjąć mięso z plastikowego woreczka i ponabijać na szpikulce. Marynatę przelać do rondelka i gotować przez 5 minut. Odlać trochę na skrapianie szaszłyków w trakcie pieczenia, a resztę wlać do miseczki i podać na stół jako sos do maczania.

4Lekko posmarować ruszt olejem. Grillować szaszłyki od 10 do 15 minut, aż dobrze się zrumienią, często obracając i smarując marynatą. Podawać z sosem do maczania.

Porcja dla:

4 osób