30 min.
10 min.
400 min.
Podawać z sosem do maczania. Zamiast wieprzowiny można użyć wołowinę, baraninę lub mięso z kurczaka.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki posiekanej dymki
- 1 łyżka posiekaneg świeżego imbiru
- 1 szklanka prażonych solonych orzeszków ziemnych
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki sosu sojowego
Przygotowanie:
1W robocie kuchennym zmiksować na gładko dymkę, imbir, orzeszki ziemne, sok z cytryny, miód, sos sojowy, kolendrę, pieprz i czerwoną paprykę. Wlać bulion i masło, i wymieszać.
2Pokrojone mięso włożyć do dużego, zamykanego plastikowego woreczka i dodać marynatę. Zamknąć woreczek i marynować mięso w lodówce przez 6 godzin lub przez noc.
3Rozgrzać grill do średniej temperatury. Wyjąć mięso z plastikowego woreczka i ponabijać na szpikulce. Marynatę przelać do rondelka i gotować przez 5 minut. Odlać trochę na skrapianie szaszłyków w trakcie pieczenia, a resztę wlać do miseczki i podać na stół jako sos do maczania.
4Lekko posmarować ruszt olejem. Grillować szaszłyki od 10 do 15 minut, aż dobrze się zrumienią, często obracając i smarując marynatą. Podawać z sosem do maczania.
Porcja dla:
4 osób