Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Świetne danie do zaserwowania gościom. Cielęcinę zawija się z boczkiem i mięsem kiełbasianym. Roladki zaś podaje się na puree z selera.

Składniki:

  • 1 seler, obrany i posiekany
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 szczypta suszonego tymianku
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 250 g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki

Przygotowanie:

1Selera gotować w bulionie warzywnym przez 20 minut.

2W tym czasie podsmażyć bekon po 2 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i odstawić.

3W tej samej patelni podsmażyć szalotkę na średnim ogniu. Dodać pieczarki i smażyć przez 10 minut (w razie potrzeby dodać 1 łyżkę oleju).

4Wmieszać mięso kiełbasiane i porozdzielać drewnianą łyżką, stale smażąc. Doprawić tymiankiem.

5Eskalopki ułożyć na płaskiej powierzchni. Na każdej z nich ułożyć po plasterku bekonu i 1 łyżce mięsa kiełbasianego. Zwinąć w roladę i zabezpieczyć nicią kuchenną.

6Smażyć roladki na teflonowej patelni przez 10 minut. Cielęcina nie powinna być w środku różowa.

7Selera odcedzić i rozgnieść na puree. Wmieszać masło. Podawać z roladkami.

Porcja dla:

4 osób