15 min.
40 min.
55 min.
Świetne danie do zaserwowania gościom. Cielęcinę zawija się z boczkiem i mięsem kiełbasianym. Roladki zaś podaje się na puree z selera.
Składniki:
- 1 seler, obrany i posiekany
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 szczypta suszonego tymianku
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 250 g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
Przygotowanie:
1Selera gotować w bulionie warzywnym przez 20 minut.
2W tym czasie podsmażyć bekon po 2 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i odstawić.
3W tej samej patelni podsmażyć szalotkę na średnim ogniu. Dodać pieczarki i smażyć przez 10 minut (w razie potrzeby dodać 1 łyżkę oleju).
4Wmieszać mięso kiełbasiane i porozdzielać drewnianą łyżką, stale smażąc. Doprawić tymiankiem.
5Eskalopki ułożyć na płaskiej powierzchni. Na każdej z nich ułożyć po plasterku bekonu i 1 łyżce mięsa kiełbasianego. Zwinąć w roladę i zabezpieczyć nicią kuchenną.
6Smażyć roladki na teflonowej patelni przez 10 minut. Cielęcina nie powinna być w środku różowa.
7Selera odcedzić i rozgnieść na puree. Wmieszać masło. Podawać z roladkami.
Porcja dla:
4 osób