15 min.
20 min.
35 min.
Pyszny mięciutki chleb według indyjskiej receptury. Rumal w języku Urdu znaczy chusteczka, bo ten chleb jest cieniutki jak chusteczka.
Składniki:
- 275 g mąki chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2/3 szklanki (160 ml) wody
Przygotowanie:
1Do miski przesiać mąkę i sól. Dodać olej i mieszać widelcem, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać wodę i wymieszać. Przełożyć ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i wyrabiać przez około 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
2Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na 6 równych części. Z każdej części uformować kulę i bardzo cienko rozwałkować. Oprószyć mąką, aby się nie sklejało.
3Dużą patelnię (najlepiej żeliwną) odwrócić do góry dnem nad palnikiem i rozgrzać. Nakładać placki i trzymać na patelni przez 40-50 sekund. Kiedy chleb będzie gotowy, pojawią się małe czarne kropki. Zawinąć i podawać gorące.
Porcja dla:
6 osób